Vem är Doktor Käse?

Hej!


Nästan lika länge som vi människor haft boskap har vi troligen även tillverkat ost. De första arkeologiska ostfynden är från omkring 7000år f.Kr. Själv klev jag in i ostens historia betydligt senare men den har fångat mig och nu vill jag dela med mig av mitt intresse för osten och den betydelse osten har och har haft för oss människor genom historien.
Jag är Jon Andri Zogg och är ostexpert, ostdommare och jag föreläsare och utbildar dig som vill lära sig mer om ost. Jag är född och uppvuxen i ett av ostens hemländer, Schweiz, i kommunen Grosshöchstetten i Emmental. Min mor är svenska och min far schweizare så jag är uppvuxen med både Schweizertyska och svenska och med dubbelt medborgarskap.

Jag flyttade till Sverige 2001 och sedan dess har osten, kärleken till den svenska naturen och intresset för mat och osthantverk varit min kompass.
Kanske har vi träffats över disken i någon av de många ost- och matvarubutiker jag arbetat, kanske på en ostprovning, en mathantverksmässa eller på Belgoklubbens Ölkryssning. Hur som, nu får du möjlighet att via Dr. Käses Bricka, smaka på mitt urval av ost och ta del av ett unikt osthantverk med ostar från våra skickligaste mejerister.
Ett unikt osthantverk som sällan når detaljhandeln men som nu kan njutas hemma kring ditt matbord.
Under 2020 skapar Dr. Käse tillsammans med Belgoklubben tre brickor. En Vår-, en höst- samt en vinter bricka som passar lika väl med vin som med öl.


Just öl anser jag vara den mest förnämsta smakpartnern till. Dessa två, ofta fermenterade och lagrade produkterna, har mycket gemensamt både vad gäller tillverkning och konsumtion och matkultur.

Dr. Käses bricka serverar ostar där kärleken och passionen för hantverket står i fokus.


- Som man ystar får man ostar!


/Dr. Käse